Miody pitne

Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała też do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten szczególny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do potraw nie jest zanadto rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do których posiłków.

Sklep z winem Kraków

Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić też z winem różowym.

bag in box

Z jakim winem podawać ryby?
Stara norma powiada, iż do ryb najporządniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże pamiętać, iż nie jest to bezwzględna reguła. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z którym winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być serwowana albo z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.