Pasta czyli makarony

Dobra włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród szerokich alternatyw, które daje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, połączeń i spora porcja składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie potrawy

Naszym rodakom kuchnia włoska, łączy się głównie z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Klasyczne włoskie posiłki

Makarony są bazą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do tej potrawy. włoska restauracja bez glutenu w Krakowie Ryby, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy drobiowe i przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.

Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również risotto, gnocchi, piada i szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film